יום שני, 17 בדצמבר 2012

חוק דיור מוגן החדש


דיור מוגן מהווה פיתרון דיור פופולארי בקרב קשישים אשר אינם מעוניינים להמשיך ולהתגורר בביתם. 

קשישים אלה מחפשים מסגרת דיור מוגנת, אך מבקשים לשלב בין חיים עצמאיים לבין קבלת שירותים שונים. מסגרות הדיור המוגן מופעלות על ידי גורמים פרטיים
. כמו כן, במשך השנים לא היה חוק המגדיר את הקריטריונים הדרושים להקמת והפעלת מסגרת של דיור מוגן. מחסור זה בחוק גרם לכך שמפעילי דיור מוגן רבים נהגו בדייריהם בצורה לא הוגנת ואפילו מנצלת אם מבחינת השירותים שסופקו לדיירים ואם מבחינת אופן גביית התשלומים.

בעיות אלה הביאו לתלונות רבות של דיירים ולהבנה כי יש צורך בהגדרת קריטריונים ברורים בחוק אשר יחייבו כל מפעיל של מסגרת דיור מוגן.להלן ריכוז ותמצית החוק החדש כפי שנמסר ממרכז מידע גיל הזהב המעניקיםסיוע והכוונה לבתי דיור מוגן (למידע נוסף לחצו כאן)

מהם התחומים הבעייתיים בהפעלת דיור מוגן אשר דרשו הגדרה בחוק?

רישיון ופיקוח: מסגרות רבות פעלו ללא רישיון וללא פיקוח. כך קרה שהתנאים בהם חיו הקשישים והשירותים שקיבלו לקו בחסר: תנאי היגיינה לקויים, תנאי דיור לא הולמים, חסר בשירותים חיוניים, הזנחת הדיירים וחוסר השגחה עליהם ועוד.

שירותים: מאחר ולא הייתה הגדרה ברורה בחוק לגבי השירותים אותם חייבת המסגרת לספק, היו מסגרות אשר לא סיפקו לדיירים שירותים בסיסיים וחיוניים כגון שירותים רפואיים, שירותי ניקיון ותחזוקה או שירותי אבטחה. במקביל חויבו דיירים לשלם עבור שירותים נוספים בהם כלל לא היו מעוניינים.

שקיפות: לדיירים בחלק מן המסגרות לא ניתן כל מסמך כתוב המפרט את השירותים המסופקים על ידי המקום ואופן גביית התשלום. כך יכלו המנהלים לשנות את התנאים שנתנו לדיירים בעל פה עם כניסתם למסגרת ולדייר לא היה כל מסמך כתוב להישען עליו.

כספים: באין הסכם כתוב נהגו בחלק ממסגרות הדיור המוגן להעלות את התעריפים בטיעונים שונים וללא קבלת הסכמת הדיירים לכך. במקביל, כספי הפיקדון לא היו מבוטחים ואף הופנו למטרות שלא בהכרח שרתו את הדיירים. כך קרה שדיירים שביקשו לסיים את החוזה ולקבל את כספם בחזרה לא קיבלו את מבוקשם.

מהם השינויים בחוק?


רישיון ופיקוח: החוק החדש מחייב פיקוח של משרד הרווחה על המסגרת וקבלת רישיון הפעלה מטעמו. נציגי משרד הרווחה יעקבו אחר כל מסגרת ויוודאו שהיא פועלת בהתאם לכללים הקבועים בחוק.

שירותים: החוק קובע שירותים שהם בגדר חובה ואשר כל מפעיל דיור מוגן מחויב לספקם. בין השירותים הללו נכללים שירותים רפואיים הניתנים במקום, שירותי ניקיון ואחזקה ליחידות הדיור, שירותי אבטחה, שירותי עבודה סוציאלית ועוד. החוק מוסיף נהלים לגבי מתן שירותים נוספים שהינם בגדר רשות. ניתן לחייב דייר לממן שירותים אלה רק אם נתן הסכמתו המפורשת לכך (בחוזה הראשוני, או בכתב בזמן שהותו במסגרת).

שקיפות: החוק מחייב כל מפעיל דיור מוגן למסור ללקוחות חדשים ומתעניינים מסמך הכולל את כל תנאי הדיור במסגרת כגון: גובה והסדרי התשלום, השירותים המוענקים במקום, תנאי הדיור וכדומה, וזאת במטרה שהדיירים ידעו בדיוק למה הם מתחייבים ולמה הם זכאים, וכן על מנת שיוכלו להשוות בין המוצע במסגרות שונות.

כספים: החוק מסדיר את גובה ואופן גביית התשלומים וכן את אבטחת כספי הפיקדון.
דיור מוגן מיועד לאנשים מבוגרים. על מנת למנוע ניצולם ולהבטיח מתן שירות נאות נחקק חוק הדיור המוגן.

אין תגובות: