יום שבת, 26 בינואר 2013

שיקום לאחר שבץ מוחי

רוב רובם של האנשים אשר סבלו בעברם מאירוע מוחי, בדרגות חומרה שונות, יסבלו לאחריו ממגבלה פיסית, קוגניטיבית או אחרת. השיקום לאור מגבלה זו ינוע מהצורך באשפוז שיקומי או מספר מפגשים פיסיותרפיים ואחרים באופן אמבולטורי
 על מנת להקל או להחזיר את התפקודים שנפגעו. מרבית האנשים אשר מגיעים לשיקום מתקשים בהליכה, דיבור, וזיכרון של פרטים טריוויאליים אשר היו חלק מחייהם לפני האירוע המוחי. מטרת השיקום במקרים אלה יהיה לנסות להחזיר את מידת העצמאות לה זקוק המטופל, ולשפר את איכות חייו.
מבוגרים וקשישים רבים עוברים את החוויה הלא נעימה של שבץ. בחלק מהמקרים ניתן לחזור לתפקוד רגיל אולם במקרים אחרים קשישים אלו ישארו עם מוגבלות קלה או קשה למשך כל חייהם.

הליך השיקום לאחר אירוע מוחי

לשיקום, יכול האדם להגיע רק אחרי שיוצב מצבו מבחינה נוירולוגית, לבבית ואחרת. בדרך כלל, לאחר אירוע מוחי, יזדקק המטופל לאישפוז של מספר ימים, בו ינוטר מצבו והוא יהיה תחת פיקוח רפואי, מחשש להתרחשות סיבוכים כלשהם. 
במידה והמטופל נבדק ונמצא בעל פוטנציאל שיקומי, הוא יישלח לאחד ממרכזי השיקום הקיימים בארץ, ויחל בסדרת טיפולים קשה, מפרכת, אך בעלת סיכויי הצלחה גדולים. ההחלטה על צעדי השיקום ייקבעו על פי הגורמים הרפואיים המטפלים, אולם יילקחו בשיתוף עם המטופל עצמו, אשר חייב להסכים ולרצות בהם.

מטרת השיקום

האדם אשר נשלח לשיקום, יעבור יחד עם צוות רב מקצועי מגוון אבחון מקיף, אשר ינסה לבדוק את כל אותם תפקודים אשר נעלמו או שובשו לאחר האירוע המוחי. יעדי הטיפול ומטרותיו ייקבעו באופן משותף עם המטופל עצמו, לאחר שיגדיר את קשייו ורצונותיו להמשך הטיפול. 
בתהליך השיקום, יעבדו עם המטופל צוות רב מקצועי הכולל רופאים וצוות פרה רפואי מתחומים שונים, אשר יוכל לנסות לרפא ולטפל בקשיים קוגניטיביים, מוטוריים, התנהגותיים ושפתיים. פעמים רבות, ישנם מספר ליקויים בו זמנית, כך שהצוות יכול לענות על מספר דרישות.


בדרך כלל במקרים חמורים, כאשר האדם לאחר אירוע מוחי איבד את יכולת עשיית הפעולות היום יומיות, מטרת השיקום, על כל שלביו, יהיה להחזיר לו את מידת העצמאות בפעילות זו, ביכולת להתלבש באופן עצמאי, לדבר, ללכת, ובמקרה האפשר לחזור לסביבת העבודה והבית אפילו עם עזרת מטפלת סיעודית. מבין שאר המטרות, על הטיפול להיות יעיל וקצר זמן (מספר חודשים בודדים), כך שהמטופל לא יחווה חסר ונתק נוסף על זה שכבר הוסב לו. פעמים רבות, זקוק המטופל לטיפולים נוספים אשר יהיו ספציפיים לבעיה ממוקדת, מעבר לזמן אשפוזו. במקרה זה, ייצור הצוות הרפואי קשר עם צוות זהה הנמצא בקהילה, ובמקום מגוריו של המטופל.

מה עושים בשיקום?

במהלך השיקום, יעבוד הצוות הפיזיותרפי על הבעיות המוטוריות של המטופל, קרי חוסר שיווי משקל, בעיות בהליכה, יציבות, זקיפות ועוד. במקרה הצורך, יותאם למטופל ציוד עזר, אשר יוכל לסייע ולהקל עליו ממתחים וקשיים נוספים. כמו כן, בתחום הקוגניטיבי, יהיה על המטופל להתחיל ללמוד, פעמים רבות מחדש, את כל אותן פעילויות ומיומנויות מחשבתיות, אשר אותן הוא איבד, כמו למשל זיכרון, שיפוט, יכולת להתרכז ולהקשיב. טיפול זה אף ינסה להחזיר לו את כושר הדיבור והבליעה ככל האפשר, באמצעות קלינאיות תקשורת הנמצאות בפאנל צוותי זה.

בתחום הרגשי, יזדקק המטופל לליווי פסיכולוגי, ולפעמים אף פסיכיאטרי, על מנת לעכל את העובר עליו, ולהשלים עם אותם חסרים אשר מתקשים להשתקם. בדרך כלל, האדם, כפי שהוא מכיר את עצמו לפני האירוע המוחי, אינו זהה לאותו אדם אשר יוצא לאחריו, לא מבחינת יכולותיו הקוגניטיביים ולא כישוריו הרגשיים. לשם כך, יש צורך בטיפול נפשי ארוך טווח, גם מעבר לפרק זמן האשפוז. פעמים רבות, תרגיש המשפחה המלווה, כי היא גם נזקקת לטיפול נפשי, בכדי לדעת לסייע למטופל באופן אמפתי ויעיל.

תגובה 1:

Unknown אמר/ה...

התהליך נשמע ארוך ומייגע ודורש לא מעט מאמצים מצד המשפחות של החולים. השאלה היא האם הטיפול הנפשי באמת מסייע בייחוד היום כשתעשיית התרופות הבלתי מועילות למיניהן תופסת תאוצה.
רשלנות בטיפול בשבץ מוחי